Mit rejt a honfoglalók üstje

honfoglalas

A 2017. évi Szent Miklós Napok során az érdeklődők számára kiderülhet, hogyan étkeztek honfoglaló eleink, illetve hogyan fejlődött a magyar gasztronómia. A szó szoros értelmében belekóstolhatunk őseink tányérjába.
A Szabadtűzi Lovagrend Észak-székelyföldi Főkapitánysága szervezésében a Rozmaring étteremben, december 1-jén pénteken egy nagyon érdekes előadásra kerül sor.

A Lovagrend anyaországi vezetésének tagjai, köztük dr. Simon Tamás a Lovagrend nagymestere, Ferenczi István, Venesz-díjas mesterszakács, a Lovagrend Grill kancellárja, Németh József, Venesz-díjas mesterszakács, a Lovagrend Kódex kancellárja és Csetneki László éttermi mester, a Lovagrend Ceremónia kancellárja fogják bevezetni az érdeklődőket a témába.

A Lovagrend nagymestere a honfoglaló magyarok üstjeinek fedelét fogja felemelni és bepillantást engedni a fortyogó ételek világába. Előadása a magyar gasztronómia honfoglaláskori helyzetétől napjainkig kíséri nyomon a Kárpát-medencei kulinária fejlődését. Közben kitekintést kapunk az étkezési kultúra kialakulásába, egészen az ókortól kezdve.
Külön érdemes lesz odafigyelni a Hungarikumok világáról szóló, és a magyar gasztronómia tévhitjeivel foglalkozó előadásrészre éppúgy, mint az érdeklődők által ismert és kedvelt erdélyi konyha hagyományőrző szerepének jelentőségére.
Kiegészítésképpen bepillantást nyerhetünk Gyergyószárhegy káposztás hagyományaiba a település polgármesterének prezentálásában.
A vetítéssel színesített előadást követően a jelenlevők megkóstolhatják őseink ételét. A Lovagrend két kiváló mesterszakácsa, és helyi segítőik munkája nyomán megelevenedik a hét vezér által irányított honfoglalás kora. Legalábbis a tányérok szintjén. Ugyanis mindenki megkóstolhatja az egyik leginkább ízletes áldozati étel, a „vereckei üstöny” ízvilágát. A vélhetőleg kellemes falatokat a köretként kínált, ugyancsak honfoglaláskori „zöldelény szömörcsög”-gel lehet fogyasztani. Hogy milyen étkeket rejtenek, ezek a közel ezeréves elnevezések, és milyen ízvilága volt a honfoglalásnak, illetve hogyan sikerül ezt a mai korba átmenteni, megtudhatja minden érdeklődő, ha ellátogat a rendezvényre december 1-jén pénteken, 17 órakor a Rozmaring étterembe.

 

Back to Top
Testvériség Sugárút 9 szám 535500 Gyergyószentmiklós, Tel./fax: +4-0266-361.992 Mobil: +4-0742-215.503 Email: info@gymk.ro

© - GYMK, 2014