Örömzenélés gyergyói zenészekkel

b vilagvandor2 or

 

Gyergyószentmiklós öt év elteltével az idei városnapokra, december 1–7. között szervezi meg a második Világvándort. Az elszármazottakat hívják és várják haza lélekhez szóló muzsikával. Már szinte készen van az a videoklip, amelyben háromezer gyergyói gyerek énekeli az Örökségünk című dal refrénjét, a dal többi részét pedig itthon élő, illetve az alkalomra a világ túlsó végéről hazatérő muzsikusaink.


Lesz örömzenélés is, harmincan állnak fel december ötödikén az óriásszínpadra a szeretetet szakmaisággal ötvözve. Ott is el fog hangzani: Mert nincsen határ ottan, ahol egy nyelvet beszélnek / És testvérnek hívják az embert, adjunk hálát az égnek.” ugyanakkor az is, hogy "Megtanulom, megőrzöm / Tanítom, továbbadom / A szüleim nyelvét a gyerekeim hangján / Elkopni nem hagyom. Megvan a védőoltás „Bob Marley azt mondta, szeretettel és zenével kell beoltani az embereket ahhoz, hogy a széthúzás, gyűlölet és mindenféle rosszakarat megszűnjön. A gyergyószentmiklósi városvezetés úgy döntött, zenére építi az idei ünnepet. Ez lesz a fő esemény, tartópillérei pedig a művészet, sport, gazdaság és tudomány terén tartott előadások, rendezvények – nyilatkozta Csibi Márti, a Világvándor zenei produkcióinak szervezésével megbízott személy. Sokan csatlakoztak a „beoltók” csapatához szeretetet előlegezve mindenkinek, aki a 110 éves városhoz tartozónak érzi magát. Első szóra mondott igent Bicsak Tibor (Bicska), Gáspár Zoltán (Gáspi), Dali József (Pelo), Szabó Nagy Attila, hogy hazatérnek hét határon túlról, de hazajön Cserey Csaba Szatmárról, Kémenes Laca Bukarestből, Teleki Zoltán Kolozsvárról és Szentjobbi Boglárka, akiről, világjáró lévén nem is tudják pontosan, honnan érkezik.
Mind-mind olyan muzsikusok, akik ma is aktív zenészek, de akik nélkül nem kelhetnének életre olyan egykori gyergyói együttesek, mint a Metronóm, az Incognito, az Álarc, a Lovenet. Hozzájuk csatlakoznak az itthon élők, és míg a régi bandatagok a múlt zenei életét hozzák a jelenbe, a Bagossy Brothers Company, a No Sugar, az Alteregó a jelenleg slágerdalokat játsszák el. Hogy pontosan milyen felállásban játszik egy-egy zenekar, na ez is meglepetés. Minden városnapon szokásos, hogy egy nagy koncert is szerepel a programban. Az idei nagy az eddigi legnagyobb lesz: gyergyóiak lépnek színpadra. Harminc muzsikus, háromféle gyergyóiakból: akik itt születtek, s most hazatérnek, akik itthon élnek, illetve akik ideszármaztak, azaz bár máshol születtek, gyergyóinak érzik és vallják magukat. Háromezer ember öt percben Ahhoz azonban, hogy a december ötödikei nagy koncertnek híre menjen, aki él és mozog, a térre kijöjjön, már elkezdődött a hírverés, ezt a célt szolgálja a Nagy Zoltán Gyergyószentmiklós polgármestere által megálmodott videoklip. Gyergyószentmiklós minden magyar iskolása, előkészítőstől végzősökig kapható volt arra, hogy egy csapatban énekelje az Örökségünk refrénjét. Minden iskola pedagógusgárdája, az énektanártól az igazgatóig, de még az adminisztrátor is segédkezett, hogy 500-600 diákot sorba állítsanak, énekeltessenek a filmezéshez. Külön vonult stúdióba a Vaskertes iskolának a kórusa, hogy az ő hangjukon halljuk majd a refrént, vonultak a zenészek ki a Szent Anna-kápolnához vagy épp a Gyilkos-tóhoz, hogy a háttér is szívdobbantó legyen a mezőségi dallamhoz. A klipben nem szerepel, de el tudják képzelni, hogyan cipelték hágóra vagy éppen sziklára a Korpos Szabolcs nagybőgőjét, könnyebb dolga volt a brácsás Csibi Andrásnak és a hegedűs Kozma Zsombornak. Nem csak a szentmiklósiaknak szól a hazahívó, a gyergyóiakat várják, mint ahogy a zenészek között is vannak, akik Gyergyószék falvaiban élnek. A videoklip elkészítésében is volt községi segítség, Gyergyóremete vadonatúj, negyvenezer eurós zongoráján készült el a zenei alap. Sőt, távolabbi képeket is megpillanthatnak majd, hiszen bár Erdős Kata a Csiky-kertben énekelt, a Gáspi szólóját már Chicagóban, Bicsak Tibi és fia, Márk énekrészét Bristolban forgatták. Mindehhez pedig egy lendületes filmes-fotós szakembert nyertek meg a szervezők: Dezső Mátyás ötletességét, kreativitását és szakmai tudását is érdemes dicsérni a videoklip nézegetésekor.
Amit lehet, magyarul Nehéz még elképzelni is, milyen érzés lesz Bicskának, hogy kisfiával együtt lépve a színpadra megmutathatja gyerekének: látod, ez az a hely, ez az a közösség, amelybe én beleszülettem. És biztosan jó lesz hallani a hazatért zenészeknek és itthoniaknak fentről a színpadról, hogy a téren háromezer iskolás tudja hiba nélkül velük énekelni az örökség lényegét. Ez lesz az ünnepen, most javában zajlik a szervezés. A kulisszák mögötti életről Csibi Márti elmondta: Hatalmas alázatra van szükség főleg azok részéről, akik itthon élnek, és felvállalták, hogy bár zenélnek, de nem ők lesznek a rivaldafényben. Mégis vállalják, akkor is, ha nevük sincs, csak Gyergyói Alapzenekarként emlegetjük. Ugyanakkor a hangtechnikusok, az Erdős András-Zöld Albert páros és zenészek összhangja is elengedhetetlen, hiszen valójában a fellépés előtt egy-két nappal találkozik mindenki mindenkivel. Előny viszont, hogy gyergyóiak mindannyian, így érteni fogják egymás szavát, a zene nyelve is közös mindannyiuk számára. Magyar zene – ez kikötés volt minden fellépő felé, mert a 110 éves város ünnepén nem angolosodhatunk el. Nem melldöngetés ez, csak alapigény, hogy a muzsika szüleink nyelvén, gyermekeink hangján szólaljon meg.”
Szeretet és szakmaiság „Azt tanultam zenetanáromtól, hogy bármi, amit teszünk, két vonalon kell működjön, párhuzamosan: a szeretet és szakmaiság mentén. Mert a szeretet önmagában képlékeny, a szakmaiság pedig magára, mint a jégcsap, törékeny. A kettő viszont együtt alapot ad a sikernek akkor is, ha néha úgy gondoljuk, amit tervezünk, az a lehetetlen határát súrolja” – fogalmazott szervezőként Csibi Márti. Bevallja, ahogyan az előkészületek zajlanak, azt csak a csoda szóval tudja érzékeltetni. Voltak, és lesznek is nehézségek, de minden kritikus pillanatban, amikor megtorpant volna a szervezőgárda, került egy katalizátor, aki hitt a hihetetlenben. Erre az eseményre tehát érdemes lesz hazajönni, jó lesz gyergyószentmiklósinak lenni.

Balázs Katalin

székelyhon.ro

Back to Top
Testvériség Sugárút 9 szám 535500 Gyergyószentmiklós, Tel./fax: +4-0266-361.992 Mobil: +4-0742-215.503 Email: info@gymk.ro

© - GYMK, 2014